rozwiaz nierownosc -9x^2 -6x -1 ≥ 0
Danio: Rozwiaz nierownosc −9x2 −6x −1 ≥ 0
delta mi wychodzi 0 wiec jest jeden x i nie wiem czy to tak ma isc
30 kwi 18:14
picia: tak, bedzie jeden pierwiastek.
30 kwi 18:17
picia: mozesz pomnozyc przez −1 i zmienic znak nierownosci na przeciwny(nie lubie jak jest tyle
minusow
30 kwi 18:19
pigor: .... maturzyści

i nie tylko , zapomnijcie o debilnej DELCIE i
ćwiczcie swój ...

RAM np. tak :
−9x2−6x−1 ≥ 0 ⇔ 9x
2+6x+1 ≤ 0 ⇔ (3x)
2+2*3x*1+1
2 ≤ 0 ⇔ (3x+1)
2 ≤ 0 ⇒
⇒ 3x+1=0 ⇔ 3x=−1 ⇔
x=−13 . ...
30 kwi 18:24
Danio:

to czyli rozwiązanie będzie takie?
x∊(−
∞;−
12)∪(−
12;
∞) ?
Czyli x∊R−{−
12}
30 kwi 18:28
Danio: dzieki pigor! Cenna wskazowka
30 kwi 18:30
Danio: czyli tu wyjdzie x ≤ −13 ?
30 kwi 18:33
konrad: x=−1/3, przecież pigor rozwiązał do końca
30 kwi 18:35
Danio: no tak, sorry
30 kwi 18:36