Wykaz ze ciag o wzorze ogolnym an= -4+ n√13 jest arytmetyczny
Danio: Wykaz ze ciag o wzorze ogolnym an= −4+ n√13 jest arytmetyczny
30 kwi 18:01
30 kwi 18:03
Ajtek:
an+1−an=r
Jeżeli r jest stałe, niezależne od n, to c. jest arytmetyczny.
an+1=−4+(n+1)√13=−4+n√13+√13
Podstaw i policz.
30 kwi 18:03
Alkain: an+1−an=−4+(n+1)√13+4−n√13=√13
ciąg jest arytmetyczny r=√13
30 kwi 18:03
30 kwi 18:04
pigor: .... z definicji ciągu arytmetycznego badam różnicę :
r= a
n+1−a
n=−4+(n+1)
√13−(−4+n
√13)=−4+n
√13+
√13+4−n
√13)=
√13= const.
(stała , czyli niezależna od n) , a więc
r=√13∊
R , zatem dany ciąg (a
n) jest
ciągiem arytmetycznym ...
30 kwi 18:11
Danio: Ja to obliczałem tak i nie wiem czy to jest dobrze:
an= − 4 + √13
an= a1 + (n−1)r
a1= −4 v n= 2 r= √13, więc:
a2= −4 + √13
a3= −4 + 2√13
a2= −4 + 2√13 −42
−4 + √13= −4 + 2√13 −42
−4 + 2√13 −4}{2=−4 + 2√13 −4
Odp: Ciąg jest arytmetyczny
Czy to dobry sposób?
30 kwi 18:11
picia: powinno sie wykazywac na wzorze ogolnym.
30 kwi 18:22