Rozwiaz nierownosc
mazel: Rozwiaz nierownosc
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| < 0 |
| x(x+1) | | (x+1)(x+2) | | (x+3)(x+2) | |
1 maj 15:50
mazel: D: R\ {0,−1,−2,3}
Zgadza sie?
1 maj 15:51
mazel: wyszło mi x∊(−3,−2) U (−2,−1) u (−1,0) czy to jest poprawny wynik ?
1 maj 15:58
picia: nie. D=R / (0, −1,−2,−3)
1 maj 16:00
mazel: przeciez dobrze napisalem....
1 maj 16:01
picia: nie chce mi sie tego liczyc ale juz po dziedzinie widac ze tak nie moze byc.
1 maj 16:01
mazel: a brakło minusa przy 3 ...
1 maj 16:01
blogther: picia zle mazel wyznaczył dobrze dziedzine
1 maj 16:01
mazel: czemu nie moze byc ? jak sa wylaczone te pierwiastki ?
1 maj 16:01
picia: −3 a nie 3.
1 maj 16:01
blogther: no
1 maj 16:02
mazel: Liczylem na 2 sposoby i w dwoch mi wyszedl taki sam przedzial... wiec mysle ze dobrze zrobilem
1 maj 16:02
picia: blogther czy aby na pewno?
1 maj 16:03
blogther: pozniej zrobiłes wspolny mianownik dla wszystkich tak? i uporzadkowałes licznik i do postaci
iloczynowej i wyznaczyłes za pomoca osi te przedziały tak?
1 maj 16:03
mazel: tak i potem zrobilem wykres i wylaczylem to co nie bylo w dziedzinie...
1 maj 16:04
picia: źle spojrzalem na nawiasy przy odpowiedzi.moze byc dobrze.
1 maj 16:04
mazel: okej wiec mysle ze jak na 2 sposoby mi tak samo wyszlo to jest okej dziekuje
1 maj 16:05
blogther: dziedzina tak mi sie wydaje sam bym tak ja wyznaczył
a co ma byc tamzle a po zatym picia twoj zapis dziedziny jest zły powinno byc tak jak
napisał mazel czyli Df = R\ {− 3 , −2, −1 , 0}
1 maj 16:06
picia: dobra nie w kolejnosci zapisalem i zlym znaczkiem wylaczajacym ale mazel zpisal 3 zamiast
−3. spojrz sobie.i sie do tego przyznal zreszta.
1 maj 16:08
pigor: ...

dużo gadacie, a jakoś nikt nie pokazuje rozwiązania, no to np. tak :
w zbiorze
D=R\{0,−1,−2,−3} mamy kolejno następujące nierówności równoważne
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| <0 ⇔ |
| x(x+1) | | (x+1)(x+2) | | (x+3)(x+2) | |
| | (x+2)(x+3)+x(x+3)+x(x+1) | |
⇔ |
| <0 ⇔ |
| | x(x+1)(x+2)(x+3) | |
| | 2(x+3)(x+1)+x(x+1) | | (x+3)(x+1)(x+2) | |
⇔  |
| <0 ⇔ |
| <0 ⇔ |
| | x(x+1)(x+2)(x+3) | | x(x+1)(x+2)(x+3) | |
| | 1 | |
⇔ |
| <0 ⇔ x<0 i x≠{−1,−2,−3} ⇔ x∊(−∞;−3)U(−3;−2)U(−2;−1)U(−1;0) . ...  |
| | x | |
1 maj 20:13