zadanie
tabi: Miara jednego z kątów ostrych w trójkącie prostokątnym jest równa α .
Uzasadnij, że spełniona jest nierówność sinα − tgα<0 .
ja zrobilem tak:
i jak dalej to udowodnic?
30 kwi 19:43
Maslanek: sin a (cos a − 1) * cos a < 0
a∊(0,π/2) ⇒ cos a < 1 oraz cos a, sin a > 0
Z tego nierówność przedstawiona jako iloczyn liczb ujemnych/dodatnich, wyglądałaby: + * − * + =
−.
Zatem ujemna.
30 kwi 19:48
tabi: aaa ty cfaniaku xd
a jak napisac uzasadnien ie na maturze do takiego zadaniea?
30 kwi 19:55
Maslanek: a∊(0,π/2) ⇒ cos a < 1 oraz cos a, sin a > 0
To właściwie powinno wystarczyć chyba.

Uzyskane wyrażenie przyjmuje wartości <0, co należało udowodnić.
30 kwi 19:56
tabi: a skad wiesz ze np. cosa <1 jest dodatnie
ja nie wiem skad to odczytac
30 kwi 19:58
Maslanek: cos<1 i cos a>0.
W pierweszej ćwiartce wszystkie wartości funkcji trygonometrycznych są >0.
A cos ∊ <−1,1>
30 kwi 20:00
tabi: coooooo?
nie rozumiem
30 kwi 20:01
30 kwi 20:02
tabi: no i dobra jest mniejsze od 1 i skad mam wiedziec ze jest dodatnie jak pod 1 biegnie wykres i
pod zerem tez biegnie wykres? ...
30 kwi 20:06
Maslanek: Bo to kąt ostry. Patrzysz do π/2 tylko.
30 kwi 20:08
tabi: jaaaa dalej nie czaje
wez mi wytlumacz jak krowie na rowie bo inaczej tego nie zrozumiem
30 kwi 20:10
tabi: a dlaczego napisales:
Maslanek: cos<1 i cos a>0.
W pierweszej ćwiartce wszystkie wartości funkcji trygonometrycznych są >0.
A cos ∊ <−1,1>
a nie moge patrzec na cwiartke 2,3,4 tylko na 1?
30 kwi 20:13
krystek: tgα(cosα−1)<0 ponieważ tgα>0 a cosα−1<0 cosα w pierwszej ćwiartce ma wartości (0,1) i
koniec
30 kwi 20:17
Maslanek: Kąty ostre są zawarte w pierwszej ćwiartce. Więc tak...
30 kwi 20:17
tabi: krystek my juz dawno wyszlismy z tg w tym zadaniu
powiedz mi lepiej na jakiej podstawie stwierdzic ze sin jest w jakich cwiartkach dodatni czy
tego trzeba sie nauczyc na pamiec(umiem to, ale jeszcze do niczego mi sie nie przydalo)
30 kwi 20:19
Maslanek: No kurde... Człowieku, rusz trochę mózgiem. Kąty ostre w pierwszej ciartce − wszystkie funkcje
dodatnie. Koniec...
30 kwi 20:20
tabi: jak zobaczyc z wykresu w ktorej cwiartce jest dodatni a w ktorej ujemny?
30 kwi 20:22
tabi: wiesz jak ja sie probuje skupic!
masakra
30 kwi 20:22
Maslanek: Wiedzieć tylko, że jeśli α∊(0,90) to pierwsza. Od 90 do 180 druga. I tak dalej do czwartej...
30 kwi 20:23
krystek: | | y | |
def dowolnego kąta. sinx= |
| i tam gdzie y ujemne tam sin ujemny , czyli III iIV |
| | r | |
ćwiartka, ponieważ r− promień wodzący kąta zawsze dodatni.
30 kwi 20:23
tabi: cos<1 −−−−> +
cos<0 −−−−> −
sin<0 −−−−−> −
dobrze? patrzylem to na przykladnie, czy jest tam wykres funkcji czy nie ma
30 kwi 20:25
krystek:
30 kwi 20:25
tabi: Maslanek: Wiedzieć tylko, że jeśli α∊(0,90) to pierwsza. Od 90 do 180 druga. I tak dalej do
czwartej...
i co mi po tym?
30 kwi 20:26
tabi: ogarniam to ale do czego to mA mi sie przydac?
30 kwi 20:26
30 kwi 20:26
Maslanek: Nic...
Nie chce mi się gadać.
30 kwi 20:27
krystek: do wzorów redukcyjnych . Chyba ,że jestes w podstawach tylko.
30 kwi 20:28
Maslanek: Dlaczego tylko do wzorów redukcyjnych? Nie tylko...
30 kwi 20:28
tabi: maslanek kurcze wiem ze dla ciebie to wydaje sie banalne,ale ja tego nie rozumiem ;<
30 kwi 20:29
krystek: to uścislam: n.p.
30 kwi 20:29
Maslanek: 
Wracam do swoich cyferek
30 kwi 20:30
tabi: masakra to jest zadanie za 3 pkt i nie moge go zrobic...
a te za 6 robie na legalu
30 kwi 20:31
tabi: jezu zczailem dlaczego w ktorej cwiartce sa + albo −

ale nie wiem dlaczego jak jest mniejsze od 1 to jak to patrzyc czy jest + or −
30 kwi 20:37
Maslanek: x−1
gdzie x<1?
Musi być ujemne, co?
30 kwi 20:39
tabi: zobaczylem tak
sina<0 czyli 4 cwiartka czyli −
cosa<1 czyli 1 cwartka czyli +
cosa<0 czyli 4 cwiartka czyli +
dobrze? maslanek wybawco ratuj
30 kwi 20:40
krystek: | | 1 | |
cosx−1 na liczbach →to ułamek właściwy odjąć 1 jest zawsze<0 np: |
| −1 |
| | 2 | |
30 kwi 20:40
Maslanek: Nie dobrze.

Nie wyjaśnię Ci tego
30 kwi 20:41
Eta:
Tak, jak radzi
krystek 
Dla α € (0
o,90
o) x>0 , y>0 r>0 i x<r i y<r
| | y | | y | | y(x−r) | |
sinα−tgα= |
| − |
| = |
| <0 , bo x<r ⇒ x−r<0 |
| | r | | x | | xr | |
zatem sinα−tgα<0 dla α€ (0
o,90
o)
30 kwi 20:42
tabi: caaall meeeee
call me

zdolowalo mnie to zadanie nie wiem jak patrzyc na te wykresy..
30 kwi 20:42
Eta:
30 kwi 20:44
tabi: | | 1 | |
krystek a skaqd wziales tam nagle |
| |
| | 2 | |
30 kwi 20:44
Maslanek:
30 kwi 20:44
tabi: Eta byl taki II sposob, ale ja zac:zalem robic tym ze zamienilem tg na sin/cos i chce dojsc do
tego jak zrobic to zadanie tym sposobem
30 kwi 20:46
tabi: Eta a ty umiesz wytlumaczyc to swoim sposobem?
30 kwi 20:47
tabi: to jest zadanie za 3 pkt nosz kurw*
30 kwi 20:49
Eta:
No to tak:
dla α€(0,90
o)
sinα € (0,1) i cosα€(0,1)
| | sinα(cosα−1) | |
sinα−tgα= |
| <0 bo cosα−1 <0 |
| | cosα | |
30 kwi 20:51
tabi: dlaczego cosa − 1 < 0?
30 kwi 20:53
Maslanek: cosα€(0,1)
30 kwi 20:53
Maslanek: Opornie
30 kwi 20:54
Eta:
Jak od dodatniego (ułamka z przedziału (0,1) odejmiesz 1 to co otrzymasz?
30 kwi 20:54
tabi: maslanek widze ze dobrze sie bawisz w dziale matura z polskiego
30 kwi 20:55
Maslanek: Gdzieś trzeba.

Kobiety trzeba wszędzie pielęgnować
30 kwi 20:55
Eta:
A Ty już pojąłeś? to co napisałam
30 kwi 20:56
tabi: aha bo w tej cwiatrce sa wszystkie mniejsze od 1 a wieksze od 0 czyli jak od nich odejme 1 to
bedzie ujemna

a gdyby bylo cos<−1 to jak wtedy patrzec?
30 kwi 20:56
Maslanek: Woli się pobawić ze mną.

Za dużo mu władowałaś do głowy
30 kwi 20:57
Maslanek: Wtedy ujemne bo −1−1<0
30 kwi 20:57
Maslanek: Albo =0, kiedy cos=1
30 kwi 20:57
tabi: ale mniejsze od −1 to wykres cos juz tam nie leci bo jest od<1,−1> czyli jak?
30 kwi 20:59
Eta:
Nie osłabiaj mnie na parę dni przed maturą

Sprzeczność! bo cosα € <−1,1>
30 kwi 20:59
Maslanek: Ah... mniejsze od −1? Nie istnieje.
30 kwi 20:59
tabi: a wieksze od 1 cosa>1
łooo to dobre
30 kwi 21:00
Maslanek: Ty przecie nie piszesz matury
30 kwi 21:00
tabi: PISZE
30 kwi 21:00
tabi: to istnieje czy mnie w balona robisz?
30 kwi 21:00
Eta:
Piszę, piszę .......( poprawiam ubiegłoroczną
30 kwi 21:00
Maslanek: Nie mówię o Tobie...
Nie istnieje ani cos<−1, ani cos>1
30 kwi 21:01
Maslanek: Z matmy? ;>
30 kwi 21:01
tabi: no z matmy z matmy i to jeszcze rozszerzona <baniaaaaaaaa>
hahha Maslanek jestem juz 2 osoba ktora cie zagiela xD
jak pogrubiacie nicki?
30 kwi 21:02
tabi: Eta − nie!
przeciez ty jestes mozgiem matematycznym
30 kwi 21:03
Eta:
[ P [ ..... ]] bez spacji lub [ N [ .... ]] lub [ C [ ...]]
30 kwi 21:03
Maslanek: Dlaczego zagięła? Ja zwyczajnie nie lubię robić nic na komputerze. To jak macanie okna wystawy
− masz coś na wyciągnięcie ręki, ale nic z tym nie możesz zrobić.
30 kwi 21:03
Eta:
tabi tabi tabi tabi tabi tabi
30 kwi 21:05
tabi: Eta
dzieki
30 kwi 21:05
30 kwi 21:05
tabi: hehe xd
30 kwi 21:06
tabi: Eta chyba caly rok siedzialas na pisz.pl i robilas zadania co?
30 kwi 21:08
krystek: @Eta to powodzenia. Zdasz tą maturę chyba!
30 kwi 21:23