Fizyka
hwdtel:
Mały Bartek wciąga pod górkę (łagodny stoczek o niewielkim kącie nachylenia α do poziomu)
saneczki o masie m ,bo chłopiec chce na nich zjechać z tej górki.Bartek zadziałał na sanki siłą
F przez linkę przymocowaną do sanek pod kątem β do poziomu drogi i nadal ciągnie tą siła.
Oblicz nacisk sanek na podłoże,wspólczynnik tarcia statycznego,wspólczynnik tarcia
kinetycznego.
Dane ponadto g−przyspieszenie ziemskie(także F,α,β,m)Saneczki poruszają się ruchem jednostajnym
26 kwi 11:07
Zen64:
Zadanie
reaktywowane(bo bez odpowiedzi)
Dwie pierwsze kwestie wydają się być ewidentne:
N=Fsinβ+mgcosα (nacisk sanek na podłoże)
| | mgsinα−Fcosβ | |
f= |
| (wspólczynnik tarcia statycznego) |
| | N | |
Proponuję teraz po tym dorym początku skoncentrować się na kwestii trzeciej
μ=?Kto to zrobi?
1 maj 08:46