rozpisanie kombinatoryki
handball93: W urnie są kule białe i 3 razy więcej kul czarnych. Losujemy jednocześnie dwie kule. Wyznacz
liczbę kul białych w tej urnie, jeśli wiadomo, że prawdopodobieństwo wylosowania pary kul tego
samego koloru jest równe 3/5.
Ok, rozumiem o co chodzi w treści, tylko nie czaje rozwiązania. Na pewno jest dobrze, tylko jak
by ktoś rozpisał to lepiej byłbym zadowolony.
Co mam z tym dalej zrobić

Jak to rozpisać
1 maj 16:36
rumpek:
n − liczba kul białych
3n − liczba kul czarnych
| | | | 4n! | | (4n − 1)4n | |
|Ω| = C4n2 = | = |
| = |
| = (4n − 1)2n |
| | | 2! * (4n − 2)! | | 2 | |
| | | | | | n(n − 1) | | 3n(3n − 1) | |
|A| = Cn2 + C3n2 = | + | = |
| + |
| = |
| | | | 2 | | 2 | |
| | n2 − n + 9n2 − 3n | | 10n2 − 4n | |
= |
| = |
| = 5n2 − 2n |
| | 2 | | 2 | |
| | | | n! | | n(n − 1) | |
* | = |
| = |
| |
| | | 2(n − 2)! | | 2 | |
| | | | 3n! | | 3n(3n − 1) | |
** | = |
| = |
| |
| | | 2(3n − 2)! | | 2 | |
| | 5n2 − 2n | | 3 | |
P(A) = |
| = |
| |
| | 2n(4n − 1) | | 5 | |
Pozostanie rozwiązać równanie wymierne, i dodaj założenia odpowiednie do tego
1 maj 16:41
handball93: jak 1 linijke rozpisales

miales 4n−2 na dole a teraz u gory masz 4n−1
1 maj 16:50
handball93: help
1 maj 17:02
Basiek: 5!=1*2*3*4*5= 4!*5
n!= 1*2*3*....*(n−2)(n−1)n= (n−1)!n = (n−3)!(n−2)(n−1)n = ....
Nie wiem, czy łapiesz, o co mi chodzi.

Możesz sobie tak rozpisywać
1 maj 17:04
handball93: rumpek Basiek dzieks
1 maj 17:21