pochodne funkcji złożonych
Anita: Ktoś na tablicy rozwiązał przykład i nie rozumiem tego rozwiązania. Mógłby mi ktoś wyjaśnić
skąd się to wzięło? A więc tak:
[(x
√x)] Mamy policzyć tego pochodną. Ale oni najpierw zrobili taki szereg przekształceń:
[(x
√x)]=(e
ln{x√x})=e
√xlnx
| | 1 | |
Skąd to przekształcenie? Czemu nie zrobili tak jak zwykłej funkci złożonej np.: |
| |
| | x | |
*
√x * x
√x−1 ?
30 kwi 23:04
Lila: jest taka własność:
A = e
ln A
w pochodnych ułatwia to obliczenia
30 kwi 23:09
Krzysiek: eln x =x
ab =elnab=eb lna
skorzystali z takiego przekształcenia ponieważ (xx)' ≠xx−1 i (xx)'=xx lnx
30 kwi 23:11
Krzysiek: (xx )' ≠x*xx−1
30 kwi 23:12
Anita: dziękuje
30 kwi 23:13