pomocy
Grześ1992: oblicz objętość bryły ograniczonej wymienionymi powierzchniami:
x=0 , y=1 , 2x+y=5 , z=0 , z=xy , chciałbym żeby mi ktoś podał przedział dla x i y bo ja mam
taki:
0≤x≤2
1≤y≤5−2x i z=xy jest nad z=0 więc będzie dodatnie
i najlepiej sprubował rozwiązać tą całkę bo nie mam pojęcia gdzie robię błąd
1 maj 12:55
Krzysiek: dla x,y dobre granice całkowania masz, i jeszcze: 0≤z≤xy
całki łatwe d wyliczenia bo to są całki z wielomianów...
1 maj 14:32
Grześ1992: mógł byś sprawdzić mi wynik jeżeli masz czas, bo obawiam się, że mam błąd w książce....
1 maj 14:33
Grześ1992: zaraz podeślę....
1 maj 14:33
1 maj 14:39
1 maj 14:41
Grześ1992: błąd w książce dzięki
1 maj 14:48
Grześ1992: robie kolejny przykład x=1 x=4 y=0 y=
√x z=0 z=xy i znów nie zgadza mi się wynik moje
przedziały to
1≤x≤4
0≤y≤
√x
0≤z≤xy
a mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak się wpisuję w tego wolphrama ?
1 maj 15:38
1 maj 15:42