;;;
paulinka93: proszę o pomoc− niech an bedzim.e ciągiem aytm. skończonym.udowodnij,że
ak+an−k+1=a1+an...
1 maj 09:35
paulinka93: tam nie ma być tych kropek
1 maj 09:39
1 maj 09:48
paulinka93: przepraszam,rozumiem tylko jak by to obliczyć ,gdyby w poleceniu było suma liczb naturalnych
podzielnych przez 3 LUB przez 5..też byśmy odejmowali...?
1 maj 09:50
paulinka93: te które są podzielne przez 5 i 3..?
1 maj 09:51
madzia: ''
1 maj 12:39
paulinka93: ohhh mam jescze kolejne podobne,prosze niech ktoś mi pomoże ,gdyż stoję w miejscu
1 maj 12:49
Maslanek: an=a1+(n−1)r
ak=a1+(k−1)r
an−k+1 = a1 + (n−k+1)r
Pododawać i wyjdzie.
Jeśli chodzi o to Twoje. Trzy ciągi.
Liczby podzielne przez 3. Zaczynając od 3 w górę, gdzie r=3. (1)
Liczby podzielne przez 5. Zaczynając od 5 w górę, gdzie r=5. (2)
Liczby podzielne przez 15. Zaczynając od 15 w górę, gdzie r=15. (3)
Wynik: S1 + S2 − S3.
Gdybyś nie odejmowała S3 to miałabyś zdublowane liczby.
1 maj 12:54
paulinka93: dziękuję,bardzo mi pomogłaś/eś>
1 maj 13:02