dowód
QWE: Jak to udowodnic? 3√7+5√2 − 3√5√2−7 = 2
1 maj 11:54
psik: Było już tyle razy... podnieś obustronnie do 3 potęgi , cały czas tutaj będą wzory skróconego
mnożenia.
1 maj 11:57
QWE: wiem,ale mi to nie wychodzi..
1 maj 11:59
Maslanek: 1: (√2+1)3
Analogicznie drugi.
1 maj 12:01
QWE: a mozesz to rozpisac?
1 maj 12:02
psik: mm nie znam wzoru na sześcian różnicy ale jest on w kartach więc spokojnie.
(a−b)3 = a3 − 3a2b +3ab2 − b3
będzie 5√2+7 − 33√(7+5√2)2*3√5√2−7 + 33√(7+5√2)3√(5√2−7)2 − 5√2 − 7 = 8
1 maj 12:04
QWE: taaaa.... banalne......
1 maj 12:11
blogther: własnie to zadanie robiłem
1 maj 12:24
blogther: wychodzi 2 na 100% tylko duzo pisanie le zrobie to naj prosciej jak sie da
1 maj 12:24
Maslanek: Nie najprościej.
Schować to co pod pierwiastkiem w (x+y)
3. To jest najprościej.
1 maj 12:30
QWE: to zrob jak mozesz
1 maj 12:30
wilczy: albo można zauważyć wzór skróconego mnożenia pod pierwiastkiem czyli (√2+1)−(√2+1)=2
1 maj 12:31
wilczy: w drugim nawiasie "−" zamiast "+"
1 maj 12:31
ICSP: 7 ± 5√2 = (√2±1)3
3√7 + 5√2 − 3√7 − 5√2 = 3√(√2+1)3 − 3√(√2−1)3 = √2 + 1 − (√2−1) = √2 +
1 − √2 +1 = 2
c.n.u.
1 maj 12:32
Maslanek: Pierwszy już masz. Drugi też...
Jak chcesz to sobie rozpisz i sprawdź
1 maj 12:32
blogther: a = 3√5√2 + 7 − 3√5√2 − 7 podnosisz do |()3
a3 = 5√2 + 7 − 3*(3√5√2 + 7)2*3√5√2 − 7 + 3*3√5√2 + 7*(3√5√2 − 7)2 − 5√2
+ 7
a3 = 14 − 3*3√5√2 + 7*3√5√2 − 7*(3√5√2 + 7 − 3√5√2 − 7)
a = 3√5√2 + 7 − 3√5√2 − 7 bo tak zapisalis my na samym poczatku
3√5√2 + 7*3√5√2 − 7 = 3√(5√2 + 7)(5√2 − 7) = 1 ze wzoru skroconego mnozenia
a3 = 14 − 3a
a3 + 3a − 14 = 0
i teraz musisz wykonac dzielenie
(a3 + 3a − 14)( a − 2) = a2 +2a + 7
a2 +2a + 7 = 0
Δ < 0
czyli a = 2
1 maj 12:33
QWE: dzięki
1 maj 12:34
blogther: widze ze moja metoda jak zwykle dłuzsza
1 maj 12:35