ciag aretmetyczny
karol3: wykaż że dla każdego m ciąg ( m+14 , m+36, m+912 ) jest arytmetyczny
30 kwi 22:23
tostek: W ciągu arytmetycznym jest a2=(a1+a3)/2. Dodaj dwa zewnętrzne i podziel na 2 − jeśli
otrzymasz środkowy, to ciąg będzie arytmetyczny (mianownik 4 musisz sprowadzić do mianownika
12 − wspólny mianownik)
30 kwi 22:37
Kejt: z własności ciągu arytmetycznego:
| m+3 | | m+1 | | m+9 | |
| = |
| + |
| /*12 |
| 3 | | 4 | | 12 | |
4(m+3)=3(m+1)+m+9
4m+12=3m+3+m+9
4m+12=4m+12
0=0
równanie tożsamościowe czyli m∊lR
30 kwi 22:39
karol3: dziękuje Wam Bardzo

!
30 kwi 22:48