rozwiązanie równania
neveragainmaths: rozwiązanie równania x ( x − 6 ) + 6 = ( x − 1 ) 2 − 3 należy do przedziału:
a) (−∞,3)
b) (10,+∞)
c) (−5, −1)
d) (2, +∞)
1 maj 21:45
krystek: rozwiąż równanie , i sprawdź w którym przedziale znajduje się pierwiastek
1 maj 21:48
Maslanek: x(x−6)=(x−1−3)(x−1+3)
Nie wiem czy to pomoże
1 maj 21:49
krystek: @Maslanek myślę ,że zbyt skomplikowane dla pytającego. A może nie?
1 maj 21:53
neveragainmaths: x2 − 6x + 6 = (x2 − 2x +1) −3
x2 − 6x + 6 = −3x2 = 6x − 3
x2 − 6x + 6 + 3x2 − 6x + 3 = 0
4x2 − 12x + 9 = 0
Δ = (−12)2 − 4 * 4 * 9
Δ = 144 − 144 = 0
x0 = 12/ 2*4 = 12/8 = 3/2 i nie wiem, co dalej, czy dobrze...
1 maj 21:54
konrad: druga linijka − tam masz odjąć −3 a nie mnożyć wszystko przez −3
1 maj 21:56
krystek: A skąd równanie kwadratowe? x2 i −x2 redukuja się .
Skąd masz −3x2
1 maj 21:57
neveragainmaths: ale to wychodzą wtedy 0 ...
1 maj 21:59
neveragainmaths: −3x2 z tego pierwszego nawiasu...
1 maj 22:00
krystek: Zapisz jak te zera otrzymujesz!
1 maj 22:00
krystek: x2−6x+6=x2−2x+1−3 i licz dalej
1 maj 22:01
malaika: x2−6x+6=x2−2x+1−3
x2−6x+6=x2−2x − 2
x2−6x+6−x2+2x+2 = 0
− 4x + 8 = 0
a=0 b=−4 c=8
x1 = −4−4/ 2 * 0 = 0
x2 = −4+4/ 2*0 = 0
1 maj 22:06
malaika: neveragainmaths = malaika, to ta sama osoba

przez przypadek zmieniłam nick xD
1 maj 22:08
1 maj 22:10
picia: co to a,b,c?
gdzie ta f kwadratowa?
1 maj 22:11
konrad:
1 maj 22:11
krystek: @
kondrat to

nie śmiech
1 maj 22:13
malaika: o matko, pomyliłam Δ z f. liniową, nie wiem, skąd ją wzięłam xD
1 maj 22:15
Saizou : x ( x − 6 ) + 6 = ( x − 1 )2 − 3
x2−6x+6=x2−2x+1−3
−4x=−8
x=2
1 maj 22:17
malaika: dziękuję! wszystkim
1 maj 22:27
krystek: Powodzenia i nie rób takich błędów w przyszłości.
1 maj 22:35
malaika: @krystek: brzmisz jak nauczyciel

postaram się, choć ze mną to różnie bywa xD
1 maj 22:36
krystek:
1 maj 22:37
POmocy ! : Rozwiązaniem równania 2,6−x=12,48
4 lis 17:43
POmocy ! :

Kąt ABA jest kątem ?
4 lis 17:46
POmocy ! : czekam
4 lis 17:46