matura rozszerzona
Hiromi_Ise: w trójkącie ABC mamy dane: |AC| = √3 i kąt ACB to 900. Przez wierzchołek C poprowadzono
prostą, która utworzyła z bokiem AC kąt 600 i przecięła bok AB w punkcie D tak, że |AD| :
|DB| = 1:3. Oblicz długość boków AB i BC oraz odcinka CD.
1 maj 16:45
rumpek:

3|AD| = |DB|
2
o Tw. Pitagorasa
(
√3)
2 + b
2 = (4x
2)
2
3 + b
2 = 16x
2
b
2 = 16x
2 − 3, b∊R
+
b =
√16x2 − 3, 16x
2 − 3 ≥ 0
3
o Tw. sinusów: [trójkąt ADC]
4
o Tw. sinusów [trójkąt DBC]
| 3x | | b | |
| = |
| |
| sin30o | | sin(180o − α) | |
| | 1 | |
3x * sinα = |
| * b [zastosowałem wzór redukcyjny (sin(180o − α) = sinα] |
| | 2 | |
b = 9
√16x2 − 3 = 9 / ()
2
16x
2 − 3 = 81
16x
2 = 84 / : 4
5
o Podstawiam pod b =
√16x2 − 3 ⇒ b =
√4 * 21 − 3 ⇒ b =
√84 − 3 ⇒ b = 9. Zatem
6
o. Tw. cosinusów [trójkąt ACD]
x
2 =
√32 + d
2 − 2
√3d*cos60
o
21 = 12 + 4d
2 − 4
√3d
4d
2 − 4
√3d − 9 = 0
Δ
d = 48 + 144 = 192 ⇒
√Δ = 8
√3
1 maj 17:20
gfgs: dlaczego naprzeciwko większego konta jest mniejszy bok
9 kwi 20:02
Lk: Z jakiego zbioru zadan jest to zadanie ?
16 gru 11:36
janek191:
Zadanie z 1 maja 2012 r.
Rysunek nie oddaje rzeczywistych proporcji w tym trójkącie.
16 gru 17:53
an:

Można to trochę uprościć
ECD trójkąt prostokątny ∡ECD=60
o
Z tw cosinusów
| | 27 | | 3√3 | | 21 | |
|AD|2= |
| +3 −2 |
| *√3*cos60o= |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
AB=4AD=2
√21
z Pitagorasa
BC=
√84−3=9
16 gru 19:16
b4:

Zadanie o takiej treści ( błędnej) nie ma rozwiązania
Taki trójkąt nie istnieje
16 gru 22:23
an: a to niby czemu
16 gru 23:01
b4:
A no temu,że naprzeciw większego kąta leży krótszy bok ?
16 gru 23:35
an: Przecież tam są dwa trójkąty i wszystko z kątami jest OK.
Co do tego jakie tam są konta jak pisze @gfgs głosu nie zabieram bo nie wiem gdzie te konta są.
16 gru 23:42
ABC: najlepsze jest konto z dużym debetem
16 gru 23:44
b4:
Naprzecie 60o bok c
naprzeciw 30o bok 3c
Czy to jest poprawne?
16 gru 23:45
b4:
Naprzeciw 60o
16 gru 23:46
a7: 23:44 nie zgodzę się, gdyż najlepsze są chyba jednak te z dużym saldem końcowym(?)
16 gru 23:47
a7: (do tego dodatnim oczywiście)
16 gru 23:50
an: W trójkącie ACD jest kąt 60o, a w trójkącie CDB kąt 30o i odpowiednio boki c i 3c, a tak na
przyszłość sam narysowałeś te trójkąty zgodnie z zadaniem mniej więcej w skali i nie wierzysz ,
że istnieje.
16 gru 23:52
b4:

W treści powinno być : |AD| : |DB|=3:1 ( a nie 1:3
17 gru 00:08
an: Oczywiście mogłoby by być jak napisałeś o 00:08, ale rozwiązanie zgodnie z treścią początkową
istnieje i jest prawidłowe.
17 gru 00:23
b4:

Dane w treści są sprzeczne
17 gru 00:31
a7:

@
b4 an ma rację, wystarczy aby AC było odpowiednio/proporcjonalnie niskie , a BC
odpowiednio długie
17 gru 01:29
a7: ja rozumiem rozwiązanie an, jakby co, mogę wytłumaczyć
17 gru 01:40
a7:

z podobieństwa trójkątów ABC i DFB (k,k,k)
====================
|CF|=x
√3=9/4
z podobieństwa trójkątów ABC i ADE (k,k,k)
| |AC| | | |AE| | |
| = |
| ED=CF |
| |CB| | | |ED| | |
| | √3 | |
czyli U{√3}{|CB|= |
| :(9/4) |
| | 4 | |
czyli |BC|=9
===============
z tw. Pitagorasa
|AB|=
√81+3=
√84=2
√21
======================
17 gru 02:07