matematykaszkolna.pl
rys roman JJ: rysunekproszę tylko o sprawdzenie ( ł a t w e ) Ką między przekątnymi sąsiednich ścian bocznych prostopadłościanu o podstawie kwadratowej jest równy 60stopni. Krawędź podstawy jest równa 12. pozdrawiam
1 maj 14:16
Maslanek: Dla mnie jo. emotka
1 maj 14:18
roman JJ: ok dzięki
1 maj 14:19
roman JJ: a wiesz bo mam jeszcze takie pytanie bo jak mam przekątną w tym prostopadłościanie to liczyć ją jako d=a2 czy d=a3 mi się wydaję że a2 bo w końcu tam jest kwadrat w podstawie prawda i czy jeszcze jedno czy prostopadłościan to sześcian ?
1 maj 14:22
roman JJ:
1 maj 14:22
roman JJ:
1 maj 14:24
Maslanek: Tak, tak. a2
1 maj 14:24
roman JJ: no to jestem w domu ....
1 maj 14:31
roman JJ: a mam jeszcze jedno pytanko / odnośnie tego zadania ... jak O B L I C Z Y Ć kąt nachylenia przekątnej ściany bocznej do płaszczyzny podstawy prostopadłościanu bo ja wiem że będzie jeden kąt prosty i dwa po 45 stopni, ale nie wiem jak to obliczyć ,,, bo nie chcę pisać że przekątna dzieli kąt prosty na dwa po 45, chciałbym to obliczyć ... można jakoś .? bardzo proszę o pomoc ....
1 maj 14:33
roman JJ: jak O B L I C Z Y Ć kąt nachylenia przekątnej ściany bocznej do płaszczyzny podstawy prostopadłościanu bo ja wiem że będzie jeden kąt prosty i dwa po 45 stopni, ale nie wiem jak to obliczyć ,,, bo nie chcę pisać że przekątna dzieli kąt prosty na dwa po 45, chciałbym to obliczyć ... można jakoś .? bardzo proszę o pomoc ....
1 maj 14:40
roman JJ: sorry za spamowanie ale bardzo mi zależy
1 maj 14:42
roman JJ: jak O B L I C Z Y Ć kąt nachylenia przekątnej ściany bocznej do płaszczyzny podstawy prostopadłościanu bo ja wiem że będzie jeden kąt prosty i dwa po 45 stopni, ale nie wiem jak to obliczyć ,,, bo nie chcę pisać że przekątna dzieli kąt prosty na dwa po 45, chciałbym to obliczyć ... można jakoś .? bardzo proszę o pomoc ....
1 maj 14:42
roman JJ: up / f5
1 maj 14:43
roman JJ: heloł
1 maj 14:49
ICSP: przecież to jest sześcian...
1 maj 15:06
roman JJ: oblicz kąt nachylenia przekątnej ściany bocznej do płaszczyzny podstawy prostopadłościanu.
1 maj 15:29