prawdo
blogther: zadanie do sprawdzenia
Spośród wszystkich liczb naturalnych trzycyfrowych wybieramy jedną liczbę. Jakie jest
parwdopodobieństwo wybrania liczby która jest sumą kolejnych pięciu liczb naturalnych?
wyszło mi ze P(A) = 484899?
30 kwi 20:45
Ajtek:
Liczb naturalnych trzy cyfrowych masz 900

.
30 kwi 20:50
konrad: trzycyfrowych jest 900 nie 899
a czy A jest dobrze nie wiem
30 kwi 20:50
kylo1303: Cos mi sie wydaje ze twoj wynik jest bledny.
30 kwi 20:52
blogther: policzyłem to tak
999 − (100 +1)
30 kwi 20:53
Ajtek:
To też nie jest 899, tylko 898.
Liczby które są sumą pięciu kolejnych l. natiralnych tworzą c. arytmetyczny o róznicy 5 i
a1=100
30 kwi 20:55
blogther: 100 + 101+102+103+104 = 510
101+102+103+104+105 = 515
........................................
197+198+199+200+201= 995
no i teraz policzyłem ile jest liczb w tym przedziale510 do 995
30 kwi 20:57
blogther: no tak
30 kwi 20:57
f: n + n+1 + n+2 + n+3 + n+4 = 5n + 10
A = { k | k∊ℕ 999 ≥ k ≥ 100 ∧ ⋁ n∊ℕ k = 5n + 10 }
A = { k | 999 ≥ k ≥ 100 ∧ k = 5(n + 2) }
100 = 5 (18+2)
1000 = 5( 198+ 2)
|A| = |{ 18, ... , 197}| = 197 − 17 = 180
|Ω| = 9 * 10 * 10 = 999 − 100 + 1 = 900
jeżeli dobrze rozumuję
30 kwi 20:58
blogther: ale do tych 898 musimy dodac jeszcze 999 wiec jest ich 899
30 kwi 20:58
Ajtek:
Pięć kolejnych l. naturalnych, nie masz napisane że trzycyfrowych, zatem: 100=22+21+20+19+18
30 kwi 20:58
blogther: cholera faktycznie
30 kwi 21:00
awe: zapisz to sobie (n−2)+(n−1)+n+(n+1)+(n+2)=5n
czyli szukaj liczb trzycyfrowych podzielnych przez pięć.
30 kwi 21:01
blogther: okey dzieki za pomoc
30 kwi 21:02
blogther: moje rozwiazanie jeszcze raz czy teraz jest juz poprawnie
Ω =999 −100 + 1 = 900
najmniejsza liczba naturalna trzycyfrową jest 100 a najwieksza jest 995 i teraz szukam ile mam
liczb w tym przedziale a wiemy jez jest to ciag arytmetyczny o r = 5 zatem
995 = 100 + (n − 1)5
900 = 5n
n = 180
czy to jest okey
bo nie wiem dlaczego
f policzył przestrzen A w taki sposob
|A| = |{ 18, ... , 197}| = 197 − 17 = 180
1 maj 09:22
blogther: wyjasnie mi ktos jak to jest mi wydaje sie ze ta przestrzen |A| = |{ 18, ... , 197}| = 197 − 17
= 180
jest zła bo mamy miec liczbę ktora jest suma 5 kolejnych liczb naturalnych a nie liczymy ile
jest tych liczb ktore dodamy do siebie dadzą liczbe o ktora nam chodzi
kurde ale zamieszałem
1 maj 10:56
psik: Dobrze jest, 180 to właśnie te trzycyfrowe liczby które da się otrzymać jako sumę pięciu
kolejnych liczb naturalnych

100,105,110,115..,990,995
1 maj 11:28
f: może trochę namieszałem,
bo wystarczy zliczyć liczby podzielne przez 5, a ja robiłem to tak:
szukałem liczb postaci:
k = 5(n+2)
najmniejsza trzycyfrowa:
100 = 5(18+2)
a
1000 = 5(198+2) (jej nie wliczamy)
czyli liczby spełniające to:
100 = 5(18+2)
105 = 5(19+2)
110 = 5(20+2)
...
990 = 5(196+2)
995 = 5(197+2)
jest ich tyle ile liczb : 18,19,...,197
czyli 197−18+1 = 180
to jest to samo, co liczenie wyrazów ciągu arytmetycznego
nie napisałem, że "A = {18,19,...,,197}"
a
|A| = |{18,19,...,,197}|
tzn. że ma tyle samo elementów
1 maj 11:30
blogther: czyli moj sposob jest zły?
1 maj 11:42
f: nie − jest dobry, tylko tłumaczę się ze swojego sposobu − sposobów rozwiązań może być więcej
niż 1
1 maj 11:47
f: napisałeś:
995 = 100 + (n − 1)5
czyli budujesz ciąg:
(100,105,110, ... , 995)
po przez podstawianie n = 1, n = 2 , ... , n = 180
ma tyle samo elementów co:
(1,2,3, ... , 180)
bo funkcja liniowa jest różnowartościowa, ja je tylko inaczej ponumerowałem: (18,19,...,197)
1 maj 11:50
f: *poprzez
(whiskey talking)
1 maj 11:51
blogther: ?
1 maj 11:53
blogther: okey whisky whisky moze sie kiedys napijemy
1 maj 11:55
f: w 11:50 zrobiłem spację: "po przez"
1 maj 11:55
blogther: dzieki za wyjasniene a tak przy okazji co to znaczy to whiskey talking?
1 maj 11:55
f: tzn. że głowa mnie boli
1 maj 11:57
blogther: a w jakim jezyku?
1 maj 11:57
psik: xD. Miszczu. Slang ang. widocznie
1 maj 11:59
f: jeżeli chodzi o dosłowne tłumaczenie to angielski:
talk − mówić
a w połączeniu ze wspomnianym trunkiem,
"przemawia przeze mnie ..."
1 maj 12:00
f: zdadza się
1 maj 12:00
1 maj 12:12
blogther: takiego slangu to ja nie znam
1 maj 12:18