Wykaż że dla dowolnego m∊R równanie −x3+x2(2−m2)+x(2m2+4)−8=0 ma trzy pierwiastk
aqlec: Wykaż że dla dowolnego m∊R równanie −x3+x2(2−m2)+x(2m2+4)−8=0 ma trzy pierwiastki. Dla
jakiej wartości parametru m suma pierwiastków tego równania ma wartośc największą?
Proszę o pomoc!
13 mar 11:28
pigor: ... otóż, np. tak :
−x
3+x
2(2−m
2)+x(2m
2+4)−8=0 ⇔ −x
3+2x
2−m
2x
2+2m
2x+4x−8=0 ⇔
−x
2(x−2)−m
2x(x−2)+4(x−2)=0 ⇔ −(x−2)(x
2+m
2x−4)=0 ⇔
x=2 i x
2+m
2x−4=0 , gdzie
Δ=m
4+16>0 , więc ma on 2 pierwiastki dla m∊R , a to wystarczyło wykazać

. ...
13 mar 12:08
aqlec: okey, ale dla jakiej wartości parametru m suma pierwiastków tego równania ma wartośc
największą?
13 mar 12:14
pigor: ... faktycznie , no to dalej :x
1=2 i ze wzorów Viete'a dla wspomnianego
wyżej trójmianu : x
2+x
3=−m
2 , zatem
f(m)=x
1+x
2+x
3= 2−m
2=
−m2+2 − funkcja
kwadratowa o wartości największej
2=f(0) , czyli dla parametru
m=0 suma ta
osiąga wartość największą i to byłoby tyle ...
13 mar 12:33
aqlec: już wszystko wiem, dziękuję!
13 mar 12:41
QWE: czyli pierwiastki to x=2, m=−2, m=2 ?
1 maj 14:30
QWE: a tak wogóle to pigor w zadaniu jest błąd, nie uwzględnileśze f(0)≠0 a wieci m≠0 z tego wynika
ze funkcja nie ma największej wartości
1 maj 20:53
QWE: tam powinno być zamiast f(0)≠0, f(2)≠0
1 maj 21:02