h
Daria: Wartość wyrażenia (sin 15∘ − cos15 ∘)2 + (co s15∘ + sin1 5∘)2 jest równa 2?
1 maj 20:27
krystek: zastosuj wzór i pamiętaj ,że sin2x+cos2x=1
1 maj 20:28
Daria: czyli ze jak to bedziee ?
1 maj 20:29
krystek: (a+b)2= zastosuj i (a−b)2 =
1 maj 20:32
Daria: wyszlo mi −2 sin15cos15+ 2
ale to jest źle
1 maj 20:36
krystek: przeciez 2sinxcosx i −2sinxcosx redujuje się
1 maj 20:42
Daria: ja obliczylam tak :
sin2− 2cossin + cos2 + cos2 +2cossin +sin2
1 maj 20:46
Daria: =2?
1 maj 20:46
krystek: I ile to jest? wg mnie i wszelkich znaków na niebie 2
1 maj 20:47
Daria: dziękuję Ci !
1 maj 20:47
krystek: ok
1 maj 20:48
kwachu: jak nie jesteś pewny, ile to ma wyjść, podstaw sobie wartości za miary kątów. to ma wyjść =2
1 maj 20:51