ciągii
tatiankaaa: wyznacz wszystkie wyrazy ciągu an= n4 − 4n2
dzięki z góry
30 kwi 21:09
Maslanek: n
2(n
2−4) = n
2(n−2)(n+2).
Jak wyznaczyć wszystkie wyrazy ciągu

n∊N
+
30 kwi 21:11
tabi: cos<−1 i cos>1 nie istnieje?
30 kwi 21:13
Maslanek: Puknij się w jabłko
30 kwi 21:14
tabi:
30 kwi 21:15
tatiankaaa: sorry wyznacz wszystkie wyrazy ciagu an= n
4−4n
2 równe zero
Przepraszam za błąd
30 kwi 21:18
Maslanek: n=0 −> nie należy do dziedziny
n=−2 −> podobnie
n=2
30 kwi 21:18
tabi: pamietasz jak rozwiazales mi zadanie z ciagami?
https://matematykaszkolna.pl/forum/144041.html
to ze byl ciag rosnacy pomoglo tylko w tym ze roznica byla wieksza od zera tak?
gdyby byl staly to ronica rowno 0 a jezeli malejacy to mniejsza od 0
30 kwi 21:18
Maslanek: Mhm.
r = an+1−an
Jeśli an+1>an to r>0.
Analogicznie dalej.
30 kwi 21:21
tatiankaaa: a powiedz mi jak to ładnie rozpisać żeby matematyczka nie gadała ze ściagłam z neta tego...
taka kiepska jestemz tymi ciągami że masakra...
30 kwi 21:21
Maslanek:

a
n+1=a
n+r
Przekształcasz do tego co wyżej.
No i tak dalej...
30 kwi 21:23
tatiankaaa: a to jest dla mnie odpowiedz?
30 kwi 21:24
Maslanek: Nie.
30 kwi 21:26
picia: nie. n4−4n2=0 to trzeba rozwiazac a n∊N+
30 kwi 21:27
tabi:

3sin|2X| czy to jest dobrze narysowany wykres tej funkcji?
chodzi mi tylko to te 2x w wart. bezw.
30 kwi 21:27
tabi: czy wszystkie te co sa na dole powinny odbic sie na gore?
30 kwi 21:28
tabi: jak cos napisz odp wejde pozniej paaaaaaaa i dzieki
30 kwi 21:30