nie wiem
maj.a: obl. pochodne funkcji:
f(x)=3xx3
f(x)=10x3x
1 maj 15:23
Maslanek: 1)
f'(x) = 3x*ln 3 *x3 + 3x2*3x = 3x(x3 ln 3 + 3x2)
1 maj 15:31
maj.a: a podasz główny wzór wg którego ten przykład robiłeś ten z ln
1 maj 15:34
Maslanek: f'(x)=y'g + yg'
Gdzie
y=3
x
g=x
3
y'=3
x*ln 3
g=3x
2.
Sam jestem ciekaw drugiego, bo nie potrafię złożonych wykładniczych liczyć
1 maj 15:41
maj.a: dzięki, właśnie mam problem z tymi do potęgi
1 maj 15:43
Maslanek: bo tam jest 10x
3x, nie? ;>
Według mnie to wyglądałoby tak:
y' = 10x
3x * ln 10x * 3.
Ale pewnie tak nie jest
1 maj 15:48
Krzysiek: 2) skorzystać z przekształcenia: ab =eblna
(ef(x))' =ef(x) *f'(x)
1 maj 15:53
maj.a: wykończą mnie te wszystkie przekształcenia
3 maj 11:07