nie obliczając pierwiastków
bajka: Nie obliczająć pierwiastków x1=a, x2=b równania 10x
2+5x−2=0 oblicz wartość wyrażenia
pomocyyy
korzystam ze wzorów Viete'a ale nie wiem jak rozpisać/zredukować to równanie :<
1 maj 08:54
bajka: pomocyy
1 maj 09:20
hwdtel:
| 2a2+3ab+2b2 | | 2(a+b)2−ab | |
| ⇔ |
| |
| ab2+a2b | | ab(a+b) | |
(a+b)=−0,5 ⋀ ab=−0,2 wg wzorów eta (czy tak?)
1 maj 11:22
psik: dokładnie tak
1 maj 11:37
maciee;: może ktoś wytłumaczyć przekształcenie licznika ?
16 kwi 18:40
maciee;: 
?
16 kwi 18:56
maciee;: maturka w tym roku nikt nie powie ?
16 kwi 19:40
JokeR_19: wzór skróconego mnożenia (a+b)
2 stosujesz i odejmujesz nadmiar czyli 2ab ale masz jeszcze
przed nawiasem 2 wiec ten nadmiar musisz pomnożyc razy 2 i wychodzi Ci −4ab Wyglada to tak
2(a+b)
2 − 4ab + 3ab = 2(a+b)
2 −ab . Mam nadzieje ze pomogłem
19 kwi 18:28
Mila:
Licznik:
2a2+3ab+b2=2(a2+b2)+3ab=2[(a+b)2−2ab]+3ab=
2(a+b)2−4ab+3ab=2(a+b)2−ab
19 kwi 18:58