Trygonometria
Basiek: a) Oblicz wartość wyrażenia
| 2sin250−1 | |
| = |
| 2ctg95*cos2175 | |
Mój mózg jest odporny na wszelką naukę związaną z trygonometrią
30 kwi 23:20
Kejt: też to mam!

tylko u mnie jest jeszcze kombinatoryka.
30 kwi 23:21
kylo1303: Trzeba pewnie jakies redukcyjne zastosowac, bo widac ze 95=90+5 a 175=170+5.
Tyle ze to taka luzna sugestia, moj mozg juz totalnie nie pracuje i nie wiem dlaczego. Wstalem
dzisiaj blisko 14 po 10h snu a jestem padniety
30 kwi 23:24
Basiek: Kombinatorykę lubię

Ale trygonometrię tłumaczyły mi swego czasu 3 nauczycielki. Do teraz widząc to, widzę chaos i
mętlik
30 kwi 23:24
Basiek: Kylo− zmęczenie materiału

| | sin250−cos250 | |
Doszłam do postaci |
| |
| | −2sin5cos5 | |
Ale i tak pewnie źle
30 kwi 23:25
kylo1303: Wyszlo mi −1. Ale moglem sie pomylic w:
1. znakach
2. wzorach redukcyjnych

A co do twojego to:
w liczniku zamien na cos2α
w mianowniku na sin2α
30 kwi 23:27
Kejt: mam tu takie wzorki..może Cię zainteresują:
sin2x=2sinx*cosx
cos2x=cos2x−sin2x
może Ci się przydadzą, ale uprzedzam, że nie liczyłam tego i nie wiem czy masz to dobrze.
30 kwi 23:28
Basiek: No i masz...
sin2x pamiętam, ale cos2x.... to już nigdy.

I myślę "po co zamieniać na −sin10, skoro to nic
nie daje?"
Nigdy nie nauczę się żadnych wzorów.

Dzięki wielkie
30 kwi 23:30
Eta:
cos
2α−sin
2α= cos2α
i jedziemy dalej aż do matury
| | −cos100o | | −sin10o | |
= |
| = |
| = −1 |
| | −sin10o | | sin10o | |
30 kwi 23:30
Basiek: Oj,
Eta, o jakiej Ty maturze mówisz?

Dzięki
30 kwi 23:32
Eta:
30 kwi 23:33
30 kwi 23:37
Basiek: Mam jeszcze coś takiego.... i niby proste, a za nic nie chce mi wyjść.
O ile procent wzrośnie pole koła, jeśli jego obwód zwiększymy o p% ?
1 maj 00:52
kylo1303: Hmmm... a masz do tego odpowiedz? Bo tak dziwnie mi troche wyszlo xD
1 maj 01:02
1 maj 01:04
Basiek: Tak!

Mam. Oświecenie. Wyszło

To idę przerabiać Młodą Polskę

Branoc
1 maj 01:08
kylo1303: oO czyli tez mialem dobrze
1 maj 01:16
Eta:
To Oświecenie ? ........ czy Młoda Polska ?
1 maj 01:16
Basiek: Oświecenie... mam przewidziane na środę. Ale miło mi, kiedy następuje permanentnie
1 maj 01:26