Prawdopodobienstwo
stryq: Rzucono 2 razy kostką sześcienną do gry i określono zdarzenia:
A − liczba wyrzuconych za kazdym razem oczek jest liczba pierwsza
B − wartosc bezwzgledna roznicy wyrzuconych oczek jest rowna 3
Oblciz prawdopodobienstwo A ∪B
Wiem ze Ω=36 i co dalej ?
1 maj 14:12
stryq: |A| = 9 tak ?
1 maj 14:14
stryq: a co z B?
1 maj 14:15
stryq: |B| = 6?
1 maj 14:16
wilczy: B=6 ?
1 maj 14:16
stryq: czemu B=3 ? wydaje mi sie ze 6....
1 maj 14:17
stryq: no to moga byc (1,4) (2,5) (3,6) (4,1) (5,2) (6,3)
1 maj 14:19
roman JJ: liczby pierwsze : 2, 3, 5, czyli 3, 3*3= 9
a B może ktoś rozpisać
1 maj 14:19
stryq: Pomoze ktos? bo nie wiem czy dobrze mysle...
1 maj 14:27
rogal: p(1,1) p(2,1) p(3,1) p(4,1) p(5,1) p(6,1)
p(1,2) p(2,2) p(3,2) p(4,2) p(5,2) p(6,2)
p(1,3) p(2,3) p(3,3) p(4,3) p(5,3) p(6,3)
p(1,4) p(2,4) p(3,4) p(4,4) p(5,4) p(6,4)
p(1,5) p(2,5) p(3,5) p(4,5) p(5,5) p(6,5)
p(1,6) p(2,6) p(3,6) p(4,6) p(5,6) p(6,6)
|A| = p(3,3) , p(5,3) , p(3,5) , p(5,5) = 4
|B| = p(4,1) p(5,2) p(6,3) , p(1,4) , p(2,5) , p(3,6) =6
O ile się nie walnąłem
1 maj 14:28
rogal: a sorry , zapomniałem o "2" bo też jest liczbą pierwszą ale metodyka ta sama
1 maj 14:29
stryq: Ale liczba 2 tez jest pierwsza wiec brakuje Ci 5 rozwiazan... przynajmniej tak mi sie wydaje
1 maj 14:29
stryq: a Prawdopodobienstwo od sumy ?
1 maj 14:30
rogal: w B jest różnica
1 maj 14:32
stryq: Oblciz prawdopodobienstwo A ∪B <==== o to mi chodzi
1 maj 14:38
Ilusioner: jak na razie dobrze zaczęliście, pozwolę sobie dokończyć dla pokoleń:
P(A) = 1/4
P(B) = 1/7
P(A∩B) = 1/13 bo 2−5 = 3 ⋁ 5−2=3 i są to liczby pierwsze
P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B) = 9/36 + 7/36 − 2/36 = 13/36
27 sty 17:36