;;;
paulinka: proszę o pomoc

Istnieje taki kąt ostry α dla którego prawdziwa jest równość sin α=
15 ?
proszę o rozpisanie...
30 kwi 16:50
paulinka93: ohhh ktokolwiek....:(
30 kwi 16:52
Alkain: Tak
30 kwi 16:56
paulinka93: ależ ja wiem z odpowiedzi że tak,ale nie wiem dlaczego
30 kwi 17:07
Alkain: Wykres funkcji sinus
https://matematykaszkolna.pl/strona/426.html
jak widać przyjmuje wartości od −1 do 1 (oś Y)
| | π | |
Kąty ostre tzn. od 0 do 90 stopni mieszczą się na odcinku od 0=0(stopni) do |
| =90(stopni) |
| | 2 | |
Funkcja sinus w tym fragmencie przyjmuje wartość od 0 do 1. Więc istnieje kąt ostry równy
30 kwi 17:10
paulinka93: dziękuję..
30 kwi 17:14
pigor: hmm...

kąt ostry nie jest równy
15 tylko jego sinus, a więc
kąt
α=arcsin
15 ≈11,5o .
30 kwi 17:30
paulinka93: ale ja nie wiem co to jest α=arcsin
30 kwi 17:35
Alkain: paulinka93 nie przejmuj sie
pigor się czepia bo źle napisałem zdanko tylko

Miało być:
| | 1 | |
Więc istnieje taki kąt ostry α że jego sinus równa się |
| |
| | 5 | |
a ja napisałem:
| | 1 | |
Więc istnieje kąt ostry równy |
| |
| | 5 | |
30 kwi 17:38
paulinka93: acha
30 kwi 17:43