| 3 | ||
Wiadomo, że log5 11 = a. Wykaż, że log121 5√5 = | . Pomożecie? | |
| 4a |
| log55√5 | ||
najpierw zamieniłbym log1215√5 na | jednocześnie zamieniając | |
| log5121 |
| 3 | ||
| 4log511 |
| 1 | 3 | 1 | 3 | |||||
log12151,5=1,5* | = | * | = | ![]() | ||||
| log5112 | 4 | log511 | 4a |
| 3 | ||
log553/2 = | to powinno ci jakoś pomóc. to /2 odnosi się też do wykładnika potęgi | |
| 2 |
tylko że wtedy zapisujesz L=P czyli zachodzi taka równość
| 3 | ||
log1215√5= | |*4 | |
| 4log511 |
| 3 | ||
4 log1215√5= | ||
| log511 |
| 3 | ||||||||
4 log1215√5= | ||||||||
|
| 3 log1215 | ||||||||
4 log1215√5= | ||||||||
|