Wykaż
robertn5012: Mam problem z zadaniem.
Treść zadania:
Wykaz prawdziwość wzoru 1/n(n+1)=1/n −1/n+1, n⊂N. Korzystajac z tego wzoru, oblicz liczbę
a=1/1*2+1/2*3+1/3*4+...+1/99*100.
Z pierwszą częścią zadania nie ma problemu wykazać prawdziwość wzoru, ale jak do tego wzoru
podstawic liczbe a? Prosze o wyjasnienie.
Na forum znalazlem rozwiazanie:
https://matematykaszkolna.pl/forum/58413.html
Lecz nie wiem jak wykorzystać ten wzór.
Z góry dzięki za pomoc.
Mila: 1) wykazać prawdziwość wzoru sprowadzając do wspólnego mianownika prawą stronę.
to są ułamki proste.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
2) a= |
| + |
| + |
| +...+ |
| = |
| | 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | 99*100 | |
zauważ , że:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | | 2 | |
| = |
| − |
| (L= |
| ........P= |
| − |
| ) |
| 2*3 | | 2 | | 3 | | 6 | | 6 | | 6 | |
stąd
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a=1− |
| + |
| − |
| + |
| − |
| +....... |
| − |
| =.. |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 4 | | 99 | | 100 | |
środek zredukuje się i co zostanie?