matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prawdziwość wzoru
mika:
Wykaż prawdziwość wzoru
1
n(n+1)
=
1
n
−
1
n+1
gdzie n∊N
+
Korzystając z tego wzoru oblicz liczbe a=
1
1*2
+
1
2*3
+
1
3*4
+..+
1
99*100
2 paź 18:18
Godzio:
1
1
n + 1 − n
1
−
=
=
n
n+1
n(n+1)
n(n+1)
1
1
1
1
1
1
1
a = 1 −
+
−
+
−
+ ... +
−
2
2
3
3
4
99
100
1
99
a = 1 −
=
100
100
2 paź 18:20