funkcja liniowa
;p: Funkcja liniowa przyjmuje wartości dodatnie jedynie w przedziale (−2,+∞), a do jej wykresu
należy punkt A=(1,9). Jaki jest wzór tej funkcji?
29 kwi 15:52
Eta:
f(x)=3x+6
29 kwi 15:56
;p: Jak to obliczyłas?
29 kwi 16:21
Basia:
y = ax+b
−2 jest miejscem zerowym czyli
0 = a*(−2)+b
−2a+b=0
A(1,9)∊wykresu czyli
9 = a*1+b
a+b=9
i rozwiązujesz układ równań
29 kwi 18:01
Eta:
Można też tak: (bez układu)
y=ax+b P(−2,0) i A(1,9)
y= a(x−x
P) ⇒ y=3(x+2)
y=3x+6
29 kwi 18:34
;p: że 3x to rozumiem ale dlaczego współczynnik b wynosi 6?
30 kwi 16:38
picia: a liczyles/as to? w obu sposobach b wychodzi 6.
30 kwi 16:42
paulinka: ...
30 kwi 16:45
;p: ale jak to policzyc? y=3x+b..?
30 kwi 16:53
picia: nie rozumiem.
30 kwi 16:56
;p: ja tez nie rozumiem dlaczego b wychodzi 6 ; (
30 kwi 17:00
picia: oblicz np uklad rownan ktory napisla Basia. wyjdzie Ci a i b . i do wzory na f liniowa
y=ax+b
30 kwi 17:01