odchylenie standardowe.
kylo90: Pewien sprinter brał udział w 4 biegach, w których osiągnął następujące czasy: 10,4 s, 10,3 s,
10,6 s, i 9,9 s. Oblicz odchylenie standardowe tych wyników.
30 kwi 22:50
Kejt: średnia arytmetyczna policzona?
30 kwi 22:52
kylo90: tak. Średnia arytmetyczna wynosi 10,3
30 kwi 22:55
30 kwi 22:56
Eta:
Podstaw do wzoru:
a
1=10,4 a
2=.. a
3=... a
4=...
| | a1+a2+a3+a4 | |
średnia arytm b= |
| =.......... |
| | 4 | |
| | (a1−b)2 +(a2−b)2+(a3−b)2+(a4−b)2 | |
wariancja ϱ2= |
| =......... |
| | 4 | |
odchylenie standardowe ϱ=
√ϱ2=..........
30 kwi 22:57
Kejt: ok. to teraz ze wzoru:
| | (10,4−10,3)2+(10,3−10,3)2+(10,6−10,3)2+(9,9−10,3)2 | |
σ2= |
| |
| | 4 | |
i jedziesz..
30 kwi 22:59
kylo90: no ok to wiem. Ale chodzi mi o to, że w odpowiedziach jest liczba 0,75
30 kwi 23:00
kylo90: A mi wychodzi inna liczba ...
30 kwi 23:01
Kejt: nie wychodzi mi tyle..
30 kwi 23:03
Paulina : mi wyszlo 0.25
30 kwi 23:08