r
blogther: prosze o sprawdzenia zadania
mam pytanie co do zadanie 11
http://pliki.nowiny24.pl.s3.amazonaws.com/pdf/2012-01-16_probna_matura_matematyka_arkusz_p.rozszerzony.pdf
jest tam tez wykres a ciezko byłoby mi go tutaj narysowac
moje rozwazanie
a)
zapisuje układ rownan
| ⎧ | −7a + b−7 + c = 1 | |
| ⎨ | c − 3= 0 |
|
| ⎩ | 5a + b5 + c = 0 | |
skad taki układ
−7a + b−7 + c = 1 dla punktu A(−7,1)
c − 3= 0 asymptota w punkcie −3
5a + b5 + c = 0 miejsce przeciecia sie wykresu z osia OY
rozwiazuje i otrzymuje
a =
13
c = 3
b = −
53
co do punktu b)
to zrobiłem tak ze odbiłem to co jest pod osia OY nad uwzgledniajac ta asymptote pionowa x = −3
i sprawdzam kiedy to m przecina wykres funkcji pokaze to na rysunku ale wyszedł mi taki
przedział m ∊(2;3>
1 maj 13:00
blogther: jednak nie umiem zrobic tutaj tego rysunku
1 maj 13:04
Hary: pierwszy raz widze takie coś na oczy
1 maj 13:06
Maslanek: Błąd w trzecim równaniu.
| −5a+b | | 5a−b | |
| = 0 lub |
| =0 |
| −5+c | | 5−c | |
1 maj 13:10
ICSP: blogther masz asymptoty wykresu więc nie ma sensu bawić się w jakieś układy równań.
b) trzeba policzyć ręcznie punkt przecięcia wykresu z osią OY.
Później m∊(2;s) gdzie s jest tym punktem przecięcia.
1 maj 13:12
Maslanek: b)
Liczysz dla x=0
Rozw. m∊(2,y)
1 maj 13:13
blogther: okey w tym trzecim rownaniu widze juz bład
1 maj 13:14
blogther: ale tego b) nie kumam
1 maj 13:15
Maslanek: 3 to nie miejsce przecięcia wykresu z osią OY.
Miejsce przecięcia dla f(0).
1 maj 13:16
blogther: dla x = 0 to en wykres sie przecina mnie wiecej w punkcjie 314 z osia OY
1 maj 13:16
blogther: tak pownino byc nasiasne z osiaOX bo to miejsce zerowe
1 maj 13:17
blogther: czyli wuznaczam a b i c zapisuje rownaie f(x) a potem licze f(0) i mam przedział dla m tak?
1 maj 13:20
blogther: wyznaczam'
1 maj 13:21
Maslanek: Tak.
1 maj 13:21
blogther: czyli z tym rozwiazanie o ronych znakach to jest tak ze jedno rozwiazanie jest dodatnim x a
drugie ujemnym lub
ze raz wykres przecina sie z prosta m po lewiej stronie osi OY a drugi raz po prawej i wtey
mamy dwa rozwiazania o roznych znakach
1 maj 13:23
Maslanek: Przecina się po razie z każdej strony

.
Ogólnie to tak
1 maj 13:25
blogther: dzieki za pomoc wszystkim
1 maj 13:30
blogther: okey jeszcze jedno m∊(2;103 ale domkniety czy otwarty ma byc?
1 maj 13:37
Maslanek: Otwarty.
x=0 to liczba nieujemna, niedodatnia.
1 maj 13:37
Mila: Inny sposób wyznaczenia a, b,c
| | a | |
f(x)= |
| translacja o wektor [−3,2] (ustalam na podstawie wykresu)⇒ |
| | x | |
g(−5)=0 stąd a=4
spr. czy g(−7)=1
| | 4 | | 4 | |
g(−7)= |
| +2= |
| +2=1 |
| | −7+3 | | −4 | |
przekształcam wzór
1 maj 14:52