;;;
madzia: mam pytanie,kiedy ciąg nie jest monotoniczny

bo kiedy wynosi np −3n−20 to wiem, że jest
malejący,jestem również ciekawa czy może wyjsc np jakaś liczba,powiedzmy 3(lecz jescze mi taka
nigdy nie wyszła,wiec nie wiem czy może wyjsć..
1 maj 12:42
madzia: wtedy byłby rosnący...chyba..
1 maj 12:42
Maslanek: an = 3 −> stały
bo r= an+1 − an = 0
Ale jeśli chodzi o niemonotoniczne, to w przypadku ciągu arytmetycznego takiego nie znajdziemy.
Ale w ciągu geometrycznym już tak. q<0
1 maj 12:57
paulinka93: dziękuję za wytłumaczenie
1 maj 13:43
madzia: mam takie zadanie:
| | 4n−1 | |
wiadomoze suma n poczaytkowych wyrazów penego ciągu an wyraza sie wzorem sn= |
| |
| | 3 | |
wyznacz wzór ogólny.
| | 4n−4n−1 | |
no i ja próbowałam ją wyznaczyć jako Sn−Sn−1= |
| coś takiego mi wyszło..nie |
| | 3 | |
w iem co dalej..
1 maj 13:55
madzia: pewnego*
1 maj 13:55
1 maj 13:57
madzia: nie rozumiem dlaczego tak..
1 maj 14:09
Maslanek: Z licznika wyrzucasz przed nawias największą możliwą potęgę.
4n= 4n−1 * 4
1 maj 14:10
madzia: 4
n−4
n−1 ← jak to obliczyc....wg mnie się nie da
1 maj 14:11
Maslanek: Bo to jest określone dla danego wyrazu.
Np. dla n=1 40=1
n=2 41=4
itd.
1 maj 14:13
madzia: wiem,już tylko napisałam minute po twoim poście,lecz nie zdązyłam go wcześniej przeczytać,i
dlatego tak
1 maj 14:16
madzia: dziękuję za pomoc
1 maj 14:18