Pole
olaaaa222: Rozważmy Pięciokąty o obwodzie 2 zbudowane z prostokąta i trójkąta prostokątnego
równoramiennego. Jakie największe pole moze mieć taki pięciokąt? proszę o dokładne rozpisanie
i wynik. z góry dziękuję
30 kwi 21:41
tostek: Jeśli oznaczysz sobie bok przyprostokątne trójkąta jako a , boki prostokąta jako b i c to obwód
jest równy 2*a+2*b+c=2. Ale bok c to przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego, więc z
Pitagorasa c=a*√2, zatem mamy 2*a+2*b+a*√2=2, skąd b=(1−a*(1−√2/2)). Pole pięciokąta to
pole trójkąta i prostokąta, więc P=1/2 a2 + b*c. Podstaw obliczone wcześniej wartości b i c,
to otrzymasz funkcję kwadratową, która po przekształceniu będzie miała postać
−(√2+1/2)a2+√2a. Rozwiązaniem będzie wartość drugiej współrzędnej wierzchołka, która po
usunięciu niewymierności z mianownika będzie miała wartość (4+√2)/14
30 kwi 22:25