układ
sara: dla jakich wartosci parametru a rozwiązaniem układu nierownosci
jest przedział o dlugosci 4? odpowiedz uzasadnij
30 kwi 14:53
Jack:
podbijam
30 kwi 20:26
Mila: Rozwiązaniem nierówności jest przedział :<−1,3>
Niestety nie chce mi wejść rysunek.
Kombinuj.
30 kwi 20:35
Maslanek: x∊<a−7,a>
Zauważmy, że teraz długość to 7.
Skorzystajmy z drugiej nierówności: x∊<a−7,3>
Wtedy |a−7−3|=4
|a−10|=4
a=14 lub a=6
Dla a=14: a−7=7>3 −−− odrzucamy.
30 kwi 20:37
Maslanek: Albo inaczej: a−7≤3 ⇒ a≤10
Więc a=14 nie spełnia założenia.
30 kwi 20:38