matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi
onas:
Udowodnij, że jeżeli ciąg (an) jest ciagiem arytmetycznym, to ciag bn=7
a
n
jest ciagiem geometrycznym.
30 kwi 19:56
Maslanek:
a
n+1
=a
n
+ r
b
n+1
7
a
n
+r
7
r
* 7
a
n
Wtedy
=
=
= 7
r
= q = const.
b
n
7
a
n
7
a
n
30 kwi 19:59
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/forum/144052.html
30 kwi 20:26