?
zaq: Jak się robi takie zadania

Proszę o rozwiązanie i wyjaśnienie
Liczbę 4 przedstaw w postaci sumy dwóch składników tak, aby suma ich kwadratów była
najmniejsza.
1 maj 19:30
kylo1303: x+y=4 → y=4−x
f(x)=x2+y2=x2+(4−x)2 i liczysz wierzcholek
1 maj 19:32
zaq: i co dalej? bo nie rozwiązywałam nigdy takich zadań
1 maj 19:56
kylo1303: No to ci napisalem. Powstaje ci funkcja kwadratowa oznaczajaca wartosc twojej sumy
kwadratow. Twoim zadaniem jest znalezc jej najmniejsza wartosc, a ta znajduje sie w wierzcholku
(bo ramiona ida w gore). Dlatego doprowadz to co ci wyzej napisalem do ladniejszej postaci i
wylicz odcieta wierzcholka.
1 maj 20:01