`
xzy: W pudełku są cztery kartki ,na których wypisano liczy : −1,1,2,3 ( na każdej kartce jedną
liczbę). Losujemy jedna kartkę ,zapisujemy liczbę i zwracamy kartkę do pudełka. Następnie
losujemy drugą kartke i zapisujemy liczbę . Wylosowane liczby tworzą pare (a,b) ,gdzie a jest
liczbą wylosowaną za pierwszym razem ,zaś b− liczbą wylosowaną za drugim razem. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia :
a) iloczyn wylosowanych liczb jest liczbą pierwszą;
b) różnica wylosowanych liczb jest liczbą parzystą.
Próbuje zacząć to zadanie drzewkiem ,właściwie nie wiem czy dobrze to robie. Proszę o pomoc i
wyjaśnienie ,będę bardzo wdzięczny
30 kwi 23:54
xzy: up
1 maj 00:01
Eta:
Po co Ci drzewka ?
|Ω|=4*4=16
A={(1,2) (1,3) (2,1) (3,1)}
P(A) =....
B={(−1,1) (−1,3) (1,−1) (1,3) (3,1) (3,−1)}
|B|=....
P(B)=...
1 maj 00:05
xzy: myślałem o drzewku ,bo ta metoda obejmuję więcej jest stosowana częśćiej ,ale widzę ,że jak
omegą dało rade ..
1 maj 00:10
xzy: Tak naprawdę to sam nie wiem ,która metoda jest lepsza ,heh.
1 maj 00:13
Eta:
No to rysuj tę "dżunglę ... krzaków"
1 maj 00:15
xzy: Czyli w P(A)= 1/4 a P(B)= 3/8 ?
1 maj 00:19
xzy: ?
1 maj 00:30