Planim
Unicorn792: Planimetria
Unicorn792: Pola dwóch prostokąta podobnych wynoszą 30 i 90. Obwód większego prostokąta wynosi
42. Oblicz
boki obu prostokątow. Wyszła mi skala pierwiastków Z 3 i nie wiem co dalej zrobić.
Proszę o rozwiazanie bo nie mogę wymyślić sensownego rownania i całkowicie tego nie rozumiem.
30 kwi 15:59
f: a,b − boki większego prostokąta
pole: ab = 90
obwód: 2a+2b = 42
30 kwi 16:03
Unicorn792: Wychodzi b=6 i b=15 które wybrać?
30 kwi 16:12
f: wybierz dowolne, to tylko pytanie jaką literkę będzie miał dłuższy/krótszy bok
30 kwi 16:15
Unicorn792: Ok, a co dalej? Jak wylicz boki mniejszego?
30 kwi 16:18
f: znasz skalę podobieństwa
30 kwi 16:19
f: k − skala podobieństwa
ab = 90
(ka)(kb)=30
k2 90 = 30
k2 = 13
k = 1√3
30 kwi 16:25
Unicorn792: To mam zrobić ze np 15/ pier z 3?
30 kwi 16:25
f: tak, i można sprawdzić:
zgadza się
30 kwi 16:27
Unicorn792: Dziękuje
30 kwi 16:30