matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Bardzo proszę o pomuc
Artur:
Oblicz, nie uyzwając kalkulatora: cos
π
8
; sin
13π
12
; sin
17π
12
; tg
7π
8
; Dla jakich wartosci x wyrazenia ruwna jest zeru? cos(2x)+cos(6x); cos(3x)cos(4x)−cos(7x).
30 kwi 19:17
Mila:
π
=22,5
0
8
√
2
cos45
0
=
2
cos2x=cos
2
x−sin
2
x=2cos
2
x−1
√
2
=2cos22,5−1
2
√
2
2cos22,5
0
=
+1
2
√
2
+2
cos22,5)=
4
30 kwi 23:28