ciąg arytm.
asdf:
Dany jest nieskończony rosnący ciąg arytmetyczny (an) o wyrazach dodatnich. Wtedy
A) a5 + a11 = a8
B) a2 + a7 = a5 + a4
C) a5 + a8 = a1 + a11
D) a5 + a11 = 2a7
Może ktoś sprawdzić?
1 maj 15:35
k: B jest poprawne

a2=a1+r
a7=a1+6r
a5=a1+4r
a4=a1+3r
a1+r+a1+6r=a1+4r+a1+3r
2a1+7r=2a1+7r
L=P
1 maj 15:38
azsxdc: Najłatwiej to podstaw sobie za a1=1 a2=2 r=1 i wtedy sam możesz z łatwością sprawdzić
1 maj 15:38
asdf: a z tym?:
Kat α jest ostry oraz cos α = sin 34. Wtedy miara kata α jest równa...
Z którego wzoru tutaj skorzystać?
1 maj 15:42
asdf: bump
1 maj 15:46
asdf:
1 maj 15:56
Maslanek: cos a = sin(90 − a)
1 maj 15:58
asdf: dzieki
1 maj 16:02