matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak rozwiązuje się tego typu wymysły? ;> u{3^{12} + 3^{11} + 3^{10}} / 27^{4}
ol:
Jak rozwiązuje się tego typu wymysły? ;> u{3
12
+ 3
11
+ 3
10
} / 27
4
1 maj 21:01
konrad:
3
12
+3
11
+3
10
=
27
4
3
10
(3
2
+3
1
+3
0
)
=
(3
3
)
4
3
10
(9+3+1)
=
3
3*4
3
10
*13
=
3
12
3
10−12
*13= 3
−2
*13=
1
(
)
2
*13=
3
1
*13=
9
13
9
1 maj 21:09
pigor:
... np. tak :
3
12
+3
11
+3
10
3
10
(3
2
+3
1
+3
0
)
=
= 3
7
(9+3+1)=13*3
7
no i tyle . ...
27
3
3
1 maj 21:09
pigor:
przepraszam ...
nie zauważyłem tej 4−czwórki w wykładniku mianownika
1 maj 21:10