A
ANA: ile punktow wspolnych maja okrag o : x2 − 2x+y2 − 4y − 20=0 oraz prosta k : 3x − 4y + 5=0
30 kwi 21:07
Mila: x2 − 2x+y2 − 4y − 20=0 oraz prosta k : 3x − 4y + 5=0
(x−1)2−1+(y−2)2−4−20=0
(x−1)2+(y−2)2=25
S=(1,2) r=5
oblicz odległość środka okręgu S od prostej.
30 kwi 21:16
asdf: @Mila
I z tych obliczeń:
jeżeli odległość od środka = promień to 1 pkt wspólny;
jeżeli odległość od środa > promienia to brak pkt wspólnych;
jeżeli odległość od środka < promienia to 2 pkt wspólne;
tak?
30 kwi 21:18
ANA: tal asdf zgadza sie
30 kwi 21:20
Mila: ASDF − Zgadza się.Świetnie, że to napisałeś.
30 kwi 21:21
asdf: no i dzięki wielkie
30 kwi 21:22
ANA: 3x − 4y + 5=0 nie moge tego obliczyc
30 kwi 21:37
asdf: a znasz wzór na odległość punktu od prostej?
30 kwi 21:40
30 kwi 21:41
asdf: A = 3
B = −4
C = 5
x0 = 1
y0 = 2
znajdziesz wzór to podstaw te liczby
30 kwi 21:42
Eta:
Ta prosta przechodzi przez środek tego okręgu
bo dla S(1,2) 3*1−4*2+5 = 0
zatem ta prosta ma dwa punkty wspólne z tym okręgiem
30 kwi 21:46
ANULKA14: D=0 ? TAK I WYSZLO
30 kwi 21:47
ANULKA14: no wlasnie wiec jesli przechodzi przez srodek to d musi rownac sie 0
30 kwi 21:48
ANA: chce narysowac teraz ta prosta nie moge sobie policzyc tego 3x − 4y + 5=0 zeby podstwic dowolne
x
30 kwi 21:50
asdf: według mnie to najłatwiej zamienić to na postać liniową:
3x − 4y + 5 = 0
−4y = −3x − 5
4y = 3x + 5
teraz chyba dasz rade
30 kwi 21:52
ANA: WLASNIE O TO MI CHODZILO
30 kwi 21:54
Eta:
x=1 y=2 (1,2)
x=−3 y= −1 (−3,−1)
x=5 y= 5 (5,5)
teraz maluj tę prostą
30 kwi 21:58
ANA: czyli ma 2 punkty wspolne
30 kwi 22:03
asdf: tak, może Ci się przyda post z 21
18
30 kwi 22:05
ANA: a no zgadza sie d<r 0<5
30 kwi 22:08
ANA: dziekuje wam teraz nawet rozumiem to zadanie
30 kwi 22:10
asdf: to git majonez
30 kwi 22:13