funkcje
Shersken: Narysuj wykres funkcji f okreslonej wzorem f(x)= −2 dla x∊ (−
∞,−1>
−x
2 +2x+1 dla
x∊(−1,2>
1/2x dla x∊(2,+
∞)
korzystajac z wykresu funkcji f:
a) podaj rozwiazanie nierownosci f(x) ≥2
b) narysuj wykres funkcji g okreslonej wzorem g(x)= −f (x−2)
Mam problem z podpunktem "a", jak to policzyc?

Co do podpunktu b − po prostu zamieniamy
wartości na ujemne i przenosimy o 2 punkty w prawo caly wykres?
30 kwi 18:36
Eta:

Wykres rysujesz częściami w zadanych przedziałach
dla paraboli −x
2+2x+1 x
w= 1 y
w= 2 W(1,2) i ramiona do dołu
f(x) ≥ 2
zatem dla wszystkich x dla których wykres f(x) znajduje się nad prostą
y=2
wraz z punktem (4,2) na niej
f(x) ≥2⇔
x€ <4,∞)
wykres g(x) narysuj samodzielnie ............
30 kwi 19:31
Shersken: jasne, dzieki wielkie
30 kwi 23:18
Eta:

30 kwi 23:49
Eta:
Jeszcze do rozwiązania tej nierówności dorzuć x= 2
zatem f(x)≥2 ⇔ x€ <4,∞) U {2}
30 kwi 23:52
MG: Nie 2, tylko 1. Przynajmniej tak mi sie wydaje, bo dla x=2 nierówność nie będzie spełniona.
Myśle ze wynik końcowy powinien uwzględnić zamiast x=2, to x=1.
16 lut 01:28
Aga1.: @MG, dobrze myślisz.
16 lut 07:33