COS DLA CHETNYCH ROZWIAZAC CALE
ANULKA: 11) dany jest wielomian W(x)= −2x3 + 3x2 +m2x − 10 , gdzie m jest parametrem i m∊R a) dla
jakich wartosci parametru m , reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian (x+2) jest
rowna 10? b) ustal wzor wielomianu W(x), jesli wiadomo,ze jednym z pierwiastkow tego
wielomianu jest liczba 1. Nastepnie oblicz pozostale pierwiastki wielomianu W(x)
1 maj 18:17
picia: a)W(−2)= 10 rozwiaz
b)W(1)=0
1 maj 18:21
ANULKA: A OGOLNY WZOR NA OBLICZENIAE W?
1 maj 19:02
ANULKA: aha czyli za x mam podstawic te liczby z nawiasow?
1 maj 19:04
ICSP: tak
1 maj 19:05
ANULKA: w a) wyszlo mi = 18 =m2*(−2)
1 maj 19:07
ANULKA: jak wyliczyc m?
1 maj 19:11
ANULKA: w b m wyszlo
m=−3 lub m=3
1 maj 19:11
ICSP: musiałaś źle policzyć.
1 maj 19:11
ANULKA: czy w a) m=2?
1 maj 19:13
ANULKA: tak? w a mam zle?
1 maj 19:13
ANULKA: w podpunkcie b) m=−3 lub m=3
co do pkt a)

?
1 maj 19:14
ANULKA: zrobilam sprawdzenie ICSP , powinno byc dobrze
1 maj 19:16
ANULKA: wszystko juz mam ale jak obliczy pozostale pierwiastki wielomianu W (x)?
1 maj 19:18
ICSP: a) m = ±2
1 maj 19:19
ICSP: b) m = 3 v m = −3
teraz grupuj do (x−1)
1 maj 19:20
ANULKA: tak mi wyszlo w a) m=2 lub m=−2
b) m=−3 lub m=3
jak wyliczyc pierwistki w b?
1 maj 19:21
ANULKA: nie rozumiem co to znaczy grupuj jak to se robi?
1 maj 19:21
ICSP: pokaże ci to na innym przykładzie :
weźmy wielomian :
−3x3 + 5x2 − 7x + 5
jak widzimy ma on jeden pierwiastek: x = 1
będziemy grupować wyrazy tak aby na sam koniec być wstanie wyciągnąć (x−1) przed nawias.
−3x3 + 5x2 − 7x + 5 = −3x3 + 3x2 + 2x2 − 2x − 5x + 5 = −3x2(x−1) + 2x(x−1)
−5(x−1) = (x−1)(−3x2 + 2x −5)
nie zapominamy że : 5x2 = 3x2 + 2x2 itd.
1 maj 19:25
ANULKA: wyszlo mi ze nie ma reszty i (−2x3+32+9x−10):(x−1)=−2x2+x+10
1 maj 19:27
ICSP: to było mówić że znasz dzielenie wielomianów.
miało wyjść bez reszty. Licz teraz pierwiastki wyrażenia w nawiasie.
1 maj 19:28
ANULKA: no nie powiedzialam ze to juz wyliczylam
1 maj 19:29
ANULKA: ale mam problem z tymi pierwiastkami
1 maj 19:30
ANULKA: ZW.
1 maj 19:30
ICSP: ja może być problem z wyliczeniem pierwiastków z delty ?
1 maj 19:34
ANULKA: pierwiastek z delty = 9
1 maj 19:54
ANULKA: ? dobrze
1 maj 19:54
ANULKA: to ma byc tylko jeden pierwiastek
1 maj 19:59
1 maj 20:02
ANULKA: x1=2,5 x2= −2
1 maj 20:05
picia: w pamieci policzylem i wydaje sie dobrze.czyli jakie sa pierwiastki tego wielomianu?
1 maj 20:08
ANULKA: pierwiastki czyli 2.5 i −2
1 maj 20:09
ICSP: oraz ?
1 maj 20:10
ANULKA: 9?
1 maj 20:11
picia: nie 9. 9 to pierwiastek z Δ. dobrze ze spytalem
1 maj 20:13
ANULKA: uff ale ja jestem ciezka heh no wiec co jeszsce oprocz tych dwoch?
1 maj 20:14
picia: podpowiedz : w tresci zadania masz juz napisane.
1 maj 20:15
ANULKA: i jeden
1 maj 20:16
ANULKA: o kurde ale ze mnie ciapa
1 maj 20:17
ANULKA: dziekuje wam za korki
1 maj 20:17
picia:
1 maj 20:18