Wyznacz równanie
onas: Wyznacz równanie prostej zawierającej środkową CD trójkąta ABC, którego wierzchołkami są
punkty: A=(−2;−1), B=(6;1), C=(7;10)
30 kwi 19:44
Basiek: środek AB: D(2,0)
| | 0−10 | |
środkowa przechodzi przez C i D , więc a= |
| =2 |
| | 2−7 | |
y=2x+b 0=2*2+b => b=−4
środkowa s: y=2x−4
30 kwi 19:47
onas: a skad wiadomo ze srodek AB to wspolrzedne D?
30 kwi 19:52
Basiek: środkowa CD...
weź sobie to narysuj.
30 kwi 19:56
onas: ale i tak nie wiem o co chodzi.
30 kwi 19:58
Basiek: Czym jest środkowa? To jest punkt wyjścia.
30 kwi 19:59
onas: no tak..
30 kwi 20:01
onas: ale nadal nie wiem o co chodzi.
30 kwi 20:06
Basiek: A czego konkretnie nie wiesz?
30 kwi 20:06
onas: no jak obliczylas to D.
30 kwi 20:08
30 kwi 20:09
onas: a jak wyliczylas to a?
30 kwi 20:18
Basiek:
Dobry wzór, przydatny, ale możesz sobie to wyliczyć także układem równań
30 kwi 20:19
onas: a b?
30 kwi 20:24
30 kwi 20:25
onas: ja tego nie pisalam.
30 kwi 20:28