sprawdź niezależność zdarzeń
ralka: Ze zbioru liczb 2,3,4,5,6,7 losujemy kolejno dwie liczby bez zwracania.
Sprawdź niezależność zdarzeń:
A − suma wylosowanych liczb jest większa od 8,
B − za pierwszym razem wylosujemy liczbę nieparzystą.
Proszę o pomoc
1 maj 21:58
Patronus:
A = {(2,7), (3,6) (3,7) (4,5) (4,6) (4,7) (5,4), (5,6) (5,7), (6,3) (6,4) (6,5) (6,7) (7,2),
(7,3) (7,4) (7,5) (7,6)}
|A| = 18
A∩B = wybierz sobie z A te które mają nieparzystą na I miejscu
|A∩B| = 10
Zdarzenia są niezależne jeśli:
P(A∩B) = P(A) * P(B)
1 maj 22:18
Mistrzu: Ω={23,24,25,26,27;32,34,35,36,37;42,43,45,46,47;52,53,54,56,57;62,63,64,65,67;72,73,74,75,76}
Ω = 30
A − suma wylosowanych liczb jest większa od 8
A = {27;36,37;45,46,47;54,56,57;63,64,65,67;72,73,74,75,76}
A = 18
P(A) = A/Ω = 18/30 = 3/5
B − za pierwszym razem wylosujemy liczbę nieparzystą
B = {32,34,35,36,37;52,53,54,56,57;72,73,74,75,76}
B = 15
P(B) = B/Ω = 15/30 = 1/2
Zdarzenia nazywamy niezależnymi wtedy i tylko wtedy, gdy:
P(AiB) =P(A) * P(B) = 3/5 * 1/2 = 3/10 .
1 maj 22:26
Mistrzu: Natomiast
P(AiB) = 10 (nieparzysta na pierwszym miejscu)
P(AiB) = 10/ 30 = 1/3
Tu i tu nie są równe.
1 maj 22:31