Cenę garsonki najpierw podwyższono o 20%, a potem obniżono 0 40% i teraz kosztuj
ol: Cenę garsonki najpierw podwyższono o 20%, a potem obniżono 0 40% i teraz kosztuje 150zł. Jaka
był jej początkowa cena?
1 maj 21:51
krystek: x→cena wyjściowa i teraz po podwyżce to 120%x i pomyśl co dalej
1 maj 21:55
ol: ja to policzyłam tak, ale nie wiem czy tak można;
x− cena
x+20/100x= x+1/5x = 6/5x
6/5x − 40/100 * 6/5x = 6/5x − 2/5 * 6/5x = 6/5x − 12/25x = 18/25x
18/25x = 150zł
x= 150 * 25/18 = 208,3zł
1 maj 22:03
pigor: ...

np. tak : niech
x=? − szukana cena początkowa, to
60%*120%x=150 ⇔ 6*12%x=150 ⇔ 12%x=25 ⇔ 12x=2500 ⇔
x= 208,33 zł .
1 maj 22:07