a
ANULKA : W CIAGU GEOMETRYCZNYM SA DANE a2=1 , a5= 18. wyznacz wyraz pierwszy i iloraz
30 kwi 22:24
30 kwi 22:28
asdf: sorry, nie musisz wyznaczać postaci ciągu, zrób tak:
1o Wyznacz q
2o a1 * q = a2
podstaw i będziesz mieć
30 kwi 22:29
krystek: | a5 | | a1*q4 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| ⇒q3=( |
| )3⇒q= |
| a2 | | a1*q | | 8 | | 2 | |
30 kwi 22:30
ANULKA : q= 18 ?
30 kwi 22:33
krystek: Nie !
30 kwi 22:34
asdf: nie
30 kwi 22:34
ANULKA : nie wiem o co chodzi
30 kwi 22:42
ANULKA : dla jakiego q to mam liczyc?
30 kwi 22:42
asdf: q3 = U{1]{8}
q = ...
30 kwi 22:43
30 kwi 22:44
30 kwi 22:50
ANULKA : a ile wynosi a
1
1 maj 17:24
1 maj 17:26
ANULKA : a1=2
1 maj 18:13
picia: tak
1 maj 18:16
ANULKA: FAJNIE

PICIA A POMOZESZ MI NOWE ZADANIE CO DODALAM?
1 maj 18:17