kombinatoryka pomóżcie jak łatwo rozwiązywać te zadania
yy: zadanie z kombinatoryką i sposobami liczenia:
mamy cyfry od 0 do 9 i należy obliczyć losujemy 3 razy za każdym razem bez zwracania, i mamy
obliczyć prawdopodobieństwo że wylosowana liczba będzie większa od 421... jak to zrobić? wiem
że liczność przestrzeni czyli moc omegi będzie wynosiła 10!/7! ale jak rozkminić dalej z
liczbami
1 maj 13:10
konrad: co do omegi to można tak
|Ω|=9*9*8=648
bez zabawy z silniami
1 maj 13:15
konrad: chociaż, w poleceniu nie jest napisane, że tworzymy liczby w kolejności losowania..
1 maj 13:20
Eta:
|Ω|=9*9*8
zd.A −−− najpierw wszystkie liczby trzycyfrowe zaczynające się na 5,6,7,8,9
jest ich 5*9*8= .........
i zaczynające się na 4 i na drugim miejscu 3,5,6,7,8,9
jest ich 1*6*8=...
teraz wszystkie >421 do 429
jest ich 8
|A|= 5*9*8+ 1*6*8+8=.......
P(A)=.........
1 maj 13:28
yy: ejj ale losowanie jest bez zwracania i np jak wylosujemy już 42 to nie możemy wylosować jeszcze
raz 2... wiec jak to zrobić to nie jest takie łatwe zadanie...
1 maj 14:10
Eta:
Fakt

dla zaczynających się na 42 .. mamy 423 , 425, 426 427, 428 ,429
czyli 5 takich liczb
popraw |A|=.....
1 maj 14:16
f: wydaje mi się, że możemy też wylosować 0 na początku:
|Ω| = 10*9*8
1 maj 14:19