Niepewność
robertn5012: Rozwiąż niepewność:
x4 − 10x2 + 9>0
Rozwiązując tą niepewność;
x4 − x2−9x2+9>0
(x2−9)(x2−1)>0
I teraz mam pytanie jak ze znakami:
x2−9>0 x2−1>0
x...3 x...−3 x...1 x...−1
Jakie znaki postawić w miejsce kropek jak to łatwo zapamiętać?
30 kwi 19:50
konrad: chyba nierówność
30 kwi 19:53
konrad: najłatwiej to zaznaczyc pierwiastki na wykresie i narysowac odpowiedniego wężyka
30 kwi 19:54
Maslanek:

x<−3 lub x>3 oraz x<−1 lub x>1.
Ale lepiej tak:
(x−3)(x+3)(x−1)(x+1)>0
Czyli:
x<−3 lub x∊(−1,1) lub x>3
30 kwi 19:54
30 kwi 19:54
robertn5012: Aaa racja

Dzieki za pomoc
30 kwi 20:08
Gustlik:

Chyba nierówność.
Podstawiasz t=x
2≥0
x
4 − 10x
2 + 9>0
t
2−10t+9>0
Δ=64,
√Δ=8
t
1=1 v t
2=9
x=1 v x=−1 v x=3 v x=−3
x∊(
∞, −3)U(−1, 1)U(3, +
∞)
1 maj 00:43