całka nieoznaczona
kwachu: ∫arc cosx dx=?
no i jak to rozwiązać? może to być tak że: ∫arc cosx dx=∫(x)' arc cosx dx= x arc cosx− ∫x (arc
cosx)'dx= x arc cosx − (x
2/2 i nie wiem jaka jest funkcja pierwotna dla arc cosx)
Jak jest jakaś mądra głowa, niech poratuje
30 kwi 14:44
Krzysiek: czyli masz do policzenia całkę:
| | −x | | (1−x2)' | |
∫ |
| dx =∫ |
| dx =√1−x2 +C |
| | √1−x2 | | 2√1−x2 | |
30 kwi 14:48
kwachu: juz chyba mam.
∫arc cosx dx=∫(x)' arc cosx dx= x arc cosx− ∫x (arc cosx)'dx= x arc cosx − ∫x (−1/√1−x2)=
x arc cosx +1/√x2+1
czy to jest dobrze?
30 kwi 14:54
kwachu: dzieki Krzysiek. zauważyłem swój błąd, no i w moim rozwiazaniu podałem funkcje dla arcctgx nie
arccosx.
30 kwi 14:59