okrąg o środku w punkcie (4,-2) jest styczny do osi OX. Okrąg ten przekształcono
HELP!!!: ,Bardzo proszę o pomoc okrąg o środku w punkcie (4,−2) jest styczny do osi OX. Okrąg ten
przekształcono przez jednokładność w skali k= −3/2 i środku w punkcie P należącym do prostej
x+2y=0. W ten sposób otrzymano okrąg O2. Podaj równanie okręgu O2 jeśli
a) jest on styczny do osi OX
b) jest on styczny do osi OY
29 kwi 22:43
HELP!!!: naprawdę nikt nie może mi pomóc...
30 kwi 09:57
Skipper:

− napisz równanie prostej przez punkt (4, −2) i prostopadłej do x+2y=0
− wyznacz punkt przecięcia będzie on środkiem jednokładności
− znając go i skalę jednokładności wyznacz środek okręgu po przekształceniu
... dalej to już chyba jasne ...−
30 kwi 11:39
Mila: Narysuj okrąg w układzie wsp. oraz prostą x+2y=0
Środek okręgu A=(4,−2) należy do prostej x+2y=0
r=2 wynika to ze styczności do osi OX
R=3
Środek okręgu jednokładnego i stycznego do osi OX i Oy też leży na prostej x+2y=0.
rysujemy prostą y=3 punkt przecięcia z prostą y=−0,5x będzie jednym z okręgów
S
1=(−6,3)
równanie okręgu: (x+6)
2+(y−3)
2=9
dokończ
30 kwi 12:23
Skipper: ...no tak

prosta nie w tą stronę−:(
30 kwi 12:26
Mila: Zdarza się, Skipper. Musimy się poprawiać wzajemnie. Dlatego to forum jest dobre.
30 kwi 12:31
HELP!!!: dziękuję Wam bardzo

ale mam jeszcze jedno pytanie dlaczego mam narysować prostą y=3?
Może nie jasno to ujęłam, ale to zadanie ma dwa podpunkty
− I przypadek to gdy okrąg jest styczny do osi OX,
warunki te się nie łączą...
30 kwi 13:16
Mila: Okrąg ma mieć promień 3, zatem odległość środka od osi Ox ma wynosić 3,
zatem jedna prosta to y=3, druga y=−3 ( otrzymasz następny środek okręgu) to samo z okręgami
stycznymi do drugiej osi, tu będą proste x=3 i x=−3.
Czy to rozważyłaś?
Cięzko jest mi to narysować, może Skipper to zrobiłby, poproś, ładnie rysuje.
30 kwi 17:06